Thursday, April 26, 2007

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ BLOGGERS ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ SEGOLEN ROYAL

Οι Γάλλοι απέδειξαν με τις εκλογές τους ότι αποτελούν τον πολιτικό μοχλό της Ευρώπης. Η όλη εκλογική διαδικασία αποτέλεσε πολύ ευχάριστη έκπληξη. Ήταν μία καθαρή, γνήσια πολιτική διαδικασία η οποία επιβεβαιώθηκε με το πραγματικά τεράστιο ποσοστό συμμετοχής. Η Γάλλοι ψήφισαν πολιτικά, τα πρόσωπα αποτέλεσαν απλά προμετωπίδες και σχηματοποιήσεις των ιδεολογικών τάσεων που επικρατούν στην Γαλλία και αναπτύσσονται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τόσο η Σεγκολέν όσο και ο Σαρκοζί, δίνουν επιτυχώς σάρκα και οστά στις σύγχρονες πολιτικές διαφοροποιήσεις, και αυτό αποτελεί επιτυχία των Γάλλων ψηφοφόρων.

Ο Sarkozy είναι η νέα δεξιά, χωρίς το προκάλυμμα του «μεσαίου χώρου». Σκληρός, νεοφιλελεύθερος, αντιευρωπαϊστής, με εθνικιστικές τάσεις και έντονες αναφορές τόσο προς τους αδύναμους όσο και προς τους νομοταγείς. Εσωστρεφής και με παροιμιώδη αδιαφορία για την Ευρώπη. Για πρώτη φορά στη Γαλλία μετά τον πόλεμο η παραδοσιακή δεξιά εμφανίζεται στο πρόσωπο του Σαρκοζί με τόσο ακραίες και προπάντων εξαιρετικά φιλοαμερικανικές θέσεις, και μάλιστα από έναν εκπρόσωπο της γενιάς Baby Boom. Ο Νικολά Σαρκοζί φιλοδοξεί να γίνει ο Bush της Ευρώπης. Εξού και η δέσμευσή του να αναθεωρήσει, δηλαδή να καταργήσει, το νόμο του 1905 που προβλέπει τον χωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος, ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση της θρησκείας από δημόσιους πόρους. Όπως έγινε και με τους Ρεπουμπλικανούς στην Αμερική, τα αυτονόητα θα τεθούν ξανά στο τραπέζι. Υπόσχεται να δώσει λύσεις για το παρόν και προς το παρόν. Ένας άξιος ηγέτης της νέας δεξιάς αλλά επικίνδυνος περισσότερο από το Λεπέν και για τη Γαλλία και για την Ευρώπη.

H Royal είναι η νέα αριστερά. Με φρεσκάδα, γοητεία και ανασφάλεια. Με καθαρά ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Με πολλές καινοτόμες ιδέες για την κοινωνία των πολιτών, την τεχνολογία, τη συμμετοχική δημοκρατία. Με μεγάλη επιθυμία για ανοιχτές κοινωνίες και ελεύθερους πολίτες. Έχει δεσμευτεί, να αυξήσει τον ελάχιστο μισθό και τις συντάξεις και να μη μειώσει τους φόρους. Θεωρεί τους μετανάστες καλοδεχούμενους και όχι σκουπίδια. Η κοινωνική Ευρώπη είναι γι΄ αυτήν προϋπόθεση, όχι εμπόδιο σε μια ισχυρή Ευρώπη. Ενδιαφέρεται για το περιβάλλον. Θέλει να δώσει λύσεις για το μέλλον και προς το μέλλον, και ίσως ξεχνάει το παρόν. Όσο και αν προσπαθεί να το κρύψει, όλη η πολιτική της παρουσία βροντοφωνάζει την νέα αριστερή τοποθέτηση: Εμείς θέλουμε το αυθεντικά καινούριο, εμείς μπορούμε να το επιβάλλουμε, βοηθήστε μας να το ανακαλύπτουμε κάθε μέρα.

Μετά από 220 χρόνια, οι Γάλλοι επαναπροσδιορίζουν την πολιτική γεωγραφία. Οι εφευρέτες και νονοί του ιστορικού διαχωρισμού και των όρων αριστερά και δεξιά, τους ορίζουν από την αρχή και τους επικαιροποιούν, ως όφειλαν. Οι Sego και Sarko απλά χαρίζουν πρόσωπο και nicknames στο νέο αυτό διαχωρισμό. Οι διαφορές είναι και πάλι πολιτικές και ουσιαστικές και σε αυτές παίρνουμε θέση.

Οι Γάλλοι ψήφισαν για τη Γαλλία και λησμόνησαν την Ευρώπη.

Θεωρούμε ότι μια εκλογή Σαρκοζί θα πάει πολύ πίσω - ίσως και χωρίς επιστροφή - την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Η δημιουργία ενός δεύτερου ισχυρού πόλου ευρωσκεπτικισμού στην ηπειρωτική (πια) Ευρώπη μετά από αυτόν της Βρετανίας και η υπόθαλψη του Γαλλογερμανικού Άξονα θα είναι ίσως η ταφόπλακα μιας Ενωμένης, όχι μόνο οικονομικά και νομισματικά, αλλά ουσιαστικά πολιτικά και κοινωνικά Ευρώπης.

Οι ακροδεξιές θέσεις του Σαρκοζί για κοινωνικά ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ανεργία των νέων, η παιδεία, εκτός από τις κοινωνικές συγκρούσεις που θα δημιουργήσουν με την εφαρμογή τους μέσα στην ίδια τη Γαλλία, θα δημιουργήσουν ζητήματα και σε άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες και θα τορπιλίσουν τις προσπάθειες για μια Ευρώπη των πολιτισμών, των θρησκειών και των ίσων ευκαιριών για όλους.

Μια συντηρητική (έως ακροδεξιά) Γαλλία σημαίνει εκ των πραγμάτων και μια συντηρητική και ακόμη χαλαρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Γάλλοι μπορεί να μην συζήτησαν για τα ευρωπαϊκά σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, αλλά στην ουσία τα πάντα κινήθηκαν γύρω από αυτό.

Η μάχη για την επικράτηση της Κεντροαριστεράς και της Σεγκολέν Ρουαγιάλ δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο των Γάλλων, αλλά πρέπει να γίνει υπόθεση των Ευρωπαίων. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και αριστεροί ηγέτες και πολίτες πρέπει να σταθούν στο πλευρό της Γαλλικής Αριστεράς για το μέλλον της Ευρώπης και του πλανήτη. Ίσως για πρώτη φορά ξανά μετά από πολλά χρόνια θα πρέπει η Αριστερά να χρησιμοποιήσει το μεγάλο της όπλο που λέγεται διεθνισμός.

Κι όσο κι αν αυτό μπορεί να ερμηνευτεί από κάποιους σαν επέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας, όσο κι αν ξέρουμε ότι στους Γάλλους δεν αρέσει να ανακατεύονται στα εσωτερικά τους, είναι η στιγμή που η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει τι είναι "εσωτερικό" της. Και η Γαλλία είναι "εσωτερικό" της Ευρώπης και το να προχωρήσει η Ευρώπη δεν είναι μόνο ζήτημα των Γάλλων.

Από την άλλη πλευρά τα αδιέξοδα της γαλλικής κοινωνίας είναι και ευρωπαϊκά αδιέξοδα και ένα πισωγύρισμα της Γαλλίας είναι και πισωγύρισμα της Ευρώπης. Οι Γάλλοι ψηφοφόροι ξέρουν ότι τα προβλήματα τους, που είναι προβλήματα όλων των Ευρωπαίων, θα λυθούν ισότιμα μέσα στην Ευρώπη. Και το σημαντικότερο γνωρίζουν και αυτοί ότι μια συντηρητική "αμερικανοποίηση" μιας σημαντικής , όπως η γαλλική, ευρωπαϊκής κοινωνίας είναι ότι χειρότερο για την Ενωμένη Ευρώπη, για την ίδια τη Γαλλία αλλά και για τις άλλες αναπτυσσόμενες χώρες της.

Στο δεδομένο δίλημμα λοιπόν Σαρκοζί ή Ρουαγιάλ , Δεξιά ή Αριστερά, Πρόοδο ή Συντήρηση, η απάντηση πρέπει να είναι μια : ΕΥΡΩΠΗ !!!
Και τότε η επιλογή είναι σαφέστατος μονόδρομος.

Ως ανήσυχοι προοδευτικοί Ευρωπαίοι πολίτες με αναφορές στην Αριστερά, την ευρύτερη Κεντροαριστερά και το φιλελεύθερο Κέντρο, με βαθιά πίστη στο όραμα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αγωνία για το μέλλον της Ευρώπης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον της Γαλλίας, ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΗ ΣΕΓΚΟΛΕΝ ΡΟΥΑΓΙΑΛ.

Στην αδιαμφισβήτητη κρίση που διέρχεται η σύγχρονη γαλλική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, δε πρέπει να γίνουν λάθη που θα στοιχίσουν ακριβά και στους Γάλλους και τους Ευρωπαίους. Στις προκλήσεις του αύριο η Γαλλία δε μπορεί να απαντήσει με το χθες, με τον αποτυχημένο, φθηνό συντηρητισμό. Χρειάζεται πρόεδρο με ισχυρή φωνή και προσανατολισμό Ευρωπαϊκό. Χρειάζεται μια πρόεδρο προοδευτική, με καινοτόμες ιδέες, με πίστη στην κοινωνία των πολιτών, τη συμμετοχική δημοκρατία, την ανοιχτή κοινωνία, το ισχυρό και δυναμικό κοινωνικό κράτος.


ΙΣΧΥΡΗ ΓΑΛΛΙΑ= ΙΣΧΥΡΗ ΕΥΡΩΠΗ


NIKH ΤΗΣ ΣΕΓΚΟΛΕΝ= ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ= ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


το κείμενο γράφτηκε με βάση post στα blogs "Θέλω να πω μια γνώμη" και "Να τα πούμε", στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε την Ελληνική μπλογκόσφαιρα στο πλευρό της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, να δυναμώσουμε τη φωνή μας και να παρέμβουμε στη γαλλική μπλογκόσφαιρα.

Αν συμφωνείτε μαζί μας, κάντε ένα σχόλιο και συμπληρώστε τη διακήρυξη μας με τη δική σας άποψη και γίνετε και εσείς μέλος της προσπάθειας μας,

γράψτε μας γνωστά γαλλικά blogs που ασχολούνται με τις προεδρικές εκλογές για να παρέμβουμε με το κείμενο μας,

κάντε ένα σχετικό post στο δικό σας blog, διαδώστε το στην μπλογκόσφαιρα.


8 comments:

giannaros_g said...

αγαπητοί σύντροφοι συν-bloggers πολύ ωραία και δημιουργική προσπάθεια. Τη στηρίζω και θα τη διαδόσω...Βέβαια, με βαριά καρδιά είμαι με την Σεγκολέν , ο φίλος e-politis ξέρει τις απόψεις μου, αλλά όταν σκέφτεσαι τον φασίστα και επικίνδυνο Σαρκοζί, γίνεσαι φανατικός της Σεγκολέν. Επίσης προτείνω φίλοι να συνεργαστούμε στενότερα και για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Ξεκαθαρίζω -αυτοί που με διαβάζουν τακτικά το ξέρουν- πως αυτοτοπθετούμαι ως σοσιαλδημοκράτης αντι-κρατιστής, θιασώτης του (πολιτικού) φιλελευθερισμού. Στηρίζω δηλαδή Γιώργο Παπανδρέου (όχι κατ΄ ανάγκην ΠΑΣΟΚ)...

Man on the moon said...

η σεγκολεν δεν μιλαγε για στρατοπεδα εγκλεισμου των ανηλικων παραβατων;

Rimbus said...

Merci ζει η democratique, ζωντανή ελλάδα η φιλία ανάμεσα
στους λαούς μας, ζωντανός η Ευρώπη και merci της υποστήριξής
σας. Segolene Presidente !

Merci vive la grece democratique, vive l'amitié entre nos peuples, vive l'europe
et merci de votre soutien. Segolene Presidente !

Anonymous said...

Grand Merci à vous !
Vive l'Europe socialiste !
Avec tous les pays d'Europe, et, en France, avec Ségolène Royal !

Yvan Lubraneski
http://www.yvanlubraneski.fr

Unknown said...

Μήπως θα έπρεπε να επιτρέψουμε και ανώνυμα comments?

Anonymous said...

Ean einai na diadw8ei nomijw na diwr8wste ta la8h

Grafetai
Segolène
kai sta gallika lene
voter Segolène h
voter pour Segolène
kai einai suntomia ths frashs
Appel à voter....
Appel à voter pour....
voter pour l Europe voter pour la France

amelaco said...

TPS
Tout Pour Sego
Αν και οι ελπίδες είναι πλέον λίγες...
Καλή πρωτοβουλία πάντως το blog

Anonymous said...

ρε δε κοιτάτε τα χάλια τής χώρας μας. Η Σεγκολέν μάς μάρανε? όσο για τα περί αριστεράς και δεξιάς, αυτοί οι όροι είναι πεθαμένοι